Wat wij belangrijk vinden!
Als wij potentiële pupkopers aan de telefoon spreken of via de e-mail proberen we altijd zoveel mogelijk informatie te verschaffen. Informatie die wij belangrijk vinden om aan pupkopers te vertellen. Natuurlijk hopen wij dat er goed en lang nagedacht wordt voordat een pup aangeschaft gaat worden. Het hebben van een labradorpup is geweldig maar het is niet alleen maar ‘rozengeur en maneschijn’. Het is best hard werken! Veelvuldig moet de pup naar buiten, zindelijk maken en pups hebben veel aandacht nodig, moeten 4 x per dag eten en het allerbelangrijkste… opvoeden!

Opvoeding
We zien graag dat pupkopers zich daar van te voren in verdiept hebben. Puppies worden groter, kennen ook een ‘puberteit’ en worden grote volwassen honden. Volwassen honden die moeten kunnen functioneren in een gezin (in hun ogen ‘een roedel’). In het kort gezegd: ‘Een hond voelt zich prettig onder aan de ladder’. Een labrador heeft graag een baas en functioneert het beste als de baas zich ook als ‘een baas’ gedraagt. Voor goed gedrag moet een hond beloond worden, slecht gedrag van een hond kan het beste genegeerd worden. Slecht gedrag kan ook een vorm van aandacht vragen zijn en straffen wordt dan ervaren als aandacht krijgen. Wij adviseren daarom ten sterkste de pupkoper op puppycursus en jonge hondencursus te gaan en misschien wat literatuur erop na te slaan over ‘de opvoeding van de hond’. Cursus of training verstevigt alleen maar de band die u heeft met u hond en daar plukt u al snel de vruchten van. Uw hond zal u geweldig vinden en andersom nog meer! Belangrijk om te weten is dat u altijd leuk moet blijven voor uw hond! Rent hij weg van u maar komt hij uiteindelijk weer bij u terug… straf hem niet! Beloon hem met hoge stem en blijdschap… en met een stukje worst...de volgende keer komt hij weer en misschien zelfs sneller naar u terug!

Karakter & Gezondheid
Het karakter en de gezondheid van uw labrador zijn erg belangrijk. Deze komen voort onder andere uit hun ouders. De gefokte nestjes zijn verantwoordelijke combinaties en voldoen aan alle eisen van de Nederlandse Labrador Vereniging. U heeft natuurlijk zelf ook een grote verantwoordelijkheid hierin. Karakter kunt u ook vormen door een goede omgang met uw hond. Gezondheid kunt u zoveel mogelijk waarborgen door goede leefregels voor uw hond. Wat wij uit den boze vinden voor een labrador zijn gladde vloeren! Parket of laminaatvloeren zijn funest voor de gewrichten van de labrador. Ons advies is daarom grote stukken tapijt neer te leggen op uw gladde vloer tot de pup ongeveer 1 jaar oud is.

Wandelingen
Strandwandelingen op zacht zand zijn ook erg belastend voor de ellebooggewrichten en ook trappen lopen is te belastend voor hun eerste verjaardag. Is uw labrador stiekem de trap opgelopen? Draag hem dan naar beneden want dat is het meest belastend voor hun ellebooggewrichten. Ook te lange wandelingen zijn niet goed. Onthoud de gouden regel: voor elke maand dat uw hond oud is, de lange wandeling is 5 minuten… dus 4 maanden oud, niet langer dan 20 minuten naar buiten voor de lange wandeling, 9 maanden, niet langer dan 45 minuten voor de lange wandeling!

Voeding
Goede voeding is belangrijk. Er is veel te koop. Ons advies in deze is door te gaan met het voer wat door de eigenaar van de moederhond wordt gegeven. Later kunt u overgaan op een zelf gekozen soort voer door dat te mengen en de hond er dus langzaam aan te laten wennen. Puppyvoer is goed maar ga niet helemaal af op wat er op de verpakking staat. Snelle groei is niet goed voor de hond en zijn botten/gewrichten. Eerder overstappen op ‘adult’ voer kan geen kwaad. (vaak is het nog goedkoper ook).

Bench
Tevens adviseren wij voor uw labradorpup een bench. Mensen vinden het vaak zielig maar kleine kinderen spelen ook in hun ‘box’. Zorg ervoor dat uw pup de bench gaat zien als zijn rustige slaapplaats waar hij niet gestoord zal worden. Beloon hem elke keer weer met een brokje als hij erin gaat, maak het een groot feest voor hem! Laat hem nooit bepalen wanneer hij eruit mag. Negeer blaffen of piepen. Haal de pup eruit wanneer hij stil is en rustig afwacht. Belonen hoeft niet, de beloning is dat hij eruit mag. (De baas bepaald dit!) Zo kunt u hem leren rustig in zijn bench te slapen als u bijvoorbeeld boodschappen moet gaan doen of van u eigen verdiende nachtrust wilt gaan genieten. Om hem zindelijk te maken zult u misschien de eerste nachten een wekker moeten zetten om een extra nachtronde te doen. Maak hem wakker voordat hij u wakker maakt met geblaf en misschien een natte bench! Geen waterbak in de bench! Haal die maar weg ruim voordat u de laatste ronde met hem/haar gaat doen. Daardoor is de pup s’nachts eerder zindelijk.

Spelen
Ook het spelen met de hond wordt door u bepaald. De speeltjes zijn van u! U geeft ze aan de pup maar neemt ze ook weer af als u dat wilt! Het commando ‘los’ is een erg belangrijk commando om te leren. Grommen is ten strengste verboden. U ‘wint’ het spelletje, u bepaalt het spelletje! Onder andere daardoor ziet de labrador u als zijn baas. Laat de labrador ‘denken’ voor u, nadenken maakt ze moe en ze hebben er de intelligentie en ’the will to please’ voor!

Zo kunnen we nog lang doorgaan met het geven van informatie. Veel is er te leren over de geweldige labrador.
Voor vragen en/of advies mag u ons natuurlijk altijd een e-mail sturen. Geniet van hun puppytijd, ineens is het voorbij en groeit uw hond op tot een volwassen labrador, een trouwe kameraad die altijd met zijn staart zwiept als u thuis komt… altijd blij is om u te zien! Uw hond zal u troosten als u verdriet heeft en aan u voeten liggen te slapen op een koude winteravond.
Kortom: een vriend voor het leven!

Hans Stigt en Rodney W. Egerton
 
Copyright © 2010 Gentle Labs, All rights reserved. | Webdesign Win4u